De ACM stelt wettelijke regels voor advertenties tweedehands auto's

6 april 2018


De ACM stelt wettelijke regels voor advertenties van tweedehands auto's

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geconstateerd dat veel advertenties voor de verkoop van tweedehands auto’s aan consumenten niet voldoen aan de wettelijke regels voor prijstransparantie en informatie over garantie. De ACM is daarom een onderzoek gestart en zal vanaf 17 mei 2018 nogmaals gaan controleren of de advertenties aan de wet- en regelgeving voldoen.


Waar let de ACM precies op?

De ACM controleert in dit project de online advertenties voor tweedehands auto’s op drie punten:
1. Is de advertentieprijs de prijs waarvoor de consument daadwerkelijk veilig met de auto kan wegrijden? Zonder dat er nog kosten bijkomen?
2. Vermeldt u bij de kostenposten duidelijk of deze zijn inbegrepen bij de prijs of dat deze optioneel zijn?
3. Vermeldt u de informatie over garantie juist en is deze niet misleidend? De koper heeft altijd recht op wettelijke garantie bij de aankoop van een tweedehands auto. In de advertentie mag het niet lijken alsof dat niet zo is.


U heeft, als verkoper van tweedehands auto's, reeds een officieel schrijven ontvangen met de toelichting op deze regels. U bent als verkoper verantwoordelijk voor eerlijke en transparante advertenties. Mocht de ACM na 17 mei 2018 advertenties aantreffen die niet aan de regels voldoen, dan kan de ACM u een boete (per auto) opleggen.


Voor meer informatie verwijzen wij u naar het nieuwsbericht op de website van de ACM: https://www.acm.nl/nl/publicaties/acm-advertentieprijzen-tweedehands-autos-moeten-duidelijker.

Meer nieuws...